Tyrr

Tyrr

Wat vind je hier

Na enkele blogs werd het hier wat stil, maar nu ik met permacultuur begonnen ben en mijn ouders een vakantiehuisje gaan beginnen, is dat het ideale moment om terug wat te beginnen bloggen. Dan kan er tenminste wat nuttigs vertelt worden.Wat ik vanavond gegeten heb, kan je misschien op facebook vinden, maar ik vrees zelfs daar niet ;)

Klimaatoptocht

JNMPosted by Tyrr Tue, November 30, 2010 10:35:27
Een frisse morgen

zondag 28/11/'10, de temperatuur nog lekker onder 0, niets te zien van klimaatsopwarming, tenzij je het natuurlijk over klimaatsverandering hebt met een globale opwarming.
Met amper 1500 waren we dit jaar in Brussel terwijl het er vorig jaar nog 15 000 waren. Heeft Kopenhagen er iets mee te maken? hoogst waarschijnlijk wel. vorig jaar was iedereen optimistisch. de wereldleiders gingen het oplossen en om ze nog wat meer moed te geven, kwamen we met 15 000 op straat. ze zijn mislukt, ze kijken naar elkaar en doen zelf niets. hopelijk brengt Cancun daar verandering in. een globaal akkoord verwacht ik niet, maar als ze al eens stoppen om met enkel naar elkaar te kijken en te ruziën over wie wat gaat doen en er gewoon zelf aan beginnen.

Er werd dit jaar ook een nieuwe tekst geschreven op 'Hey Jude'Hey You!

Cancon, don't make it bad
take these measures, to save the climate
remeber that there si only one earth
then you can start, to maken it better

hey you, don't be afraid
we'll take action, go out and get it
the minute, you let it under your skin
then you begin to make it better

at any time and any place
we'll show our face
we'll carry the world upon our shoulders
so, don't you know that it's a fool, who makes the rule,
not making this world a little colder

oh no no no no no no no

our earth, is not for sale
we'll take actions, to save the climate
we want renewable energy
that is how we, can make things better

so just go out and join our band
hey you, you can
we're weiting for someone to perform with
and don't you know that it's just you
hey you, you'll do
the movement we need is on your shoulder

na na na na na na na na na

Cancon, don't make it bad
take these measures, to save the climate
remember that there is no time to lose
we have to choose, to make it better, better, better, better!

na na na nananana nananana hey you
na na na nananana nananana hey you
spread the word, en de foto's zouden er ook nog moeten aankomen

  • Comments(0)//blog.tyrr.be/#post4

Vliegende bloemen van de nacht

JNMPosted by Tyrr Fri, March 19, 2010 15:42:06

Wilrijk, 19-03-2010


Gisteren (18-3) eindelijk nog eens echt nachtvlinders/motten gaan vangen. Ik ben er vorig jaar een klein beetje mee begonnen. Af en toe eens een lamp buiten gezet en mij enkele uurtjes beziggehouden met het op naam brengen van allerhande soorten. In de winter werken lichtvallen niet zo goed en moet er met smeer gewerkt worden. Dit smeer is een mengseltje van allerhande sterk ruikende dingen. Standaard wordt er rode wijn gebruikt in combinatie met suiker, maar ook bier en fruit kunnen gebruikt worden. Voorlopig heb ik nog nooit zelf smeer gemaakt, maar moeilijk is het niet, dus dat gaat er waarschijnlijk wel eens van komen. Gisteren afgesproken met een paar studenten biologie en JNM'ers in de bio-tuin van de universiteit. In deze tuin hadden ze 2 lichtvallen opgezet (ja hoor, de motten overleven dit) en op een aantal bomen in het park hadden ze gesmeerd.


Half maart, nog erg vroeg op het jaar voor motten. De vangst was vrij uitgebreid voor de tijd van het jaar, maar als ik het vergelijk met wat ik thuis vang als ik een uurtje mijn val zet in de zomer was het stilletjes.

Op het smeer was het relatief drukker, maar hier enkel een beperkt aantal voorjaarssoorten. Erg veel wachtervlinders (Eupsilia transversa), dubbelstipvoorjaarsuilen (Perigrapha munda) en tweestreepvoorjaarsuilen (Orthosia cerasi).

Zelf heb ik geen lijstje bijgehouden, maar die ga ik er een van de komende dagen nog proberen bij te zetten als comment. Als je zo lang niet kan wachten, kan je ook gaan kijken op www.waarnemingen.be Stijn Baeten heeft wel een waarnemingenlijst bijgehouden en gaat dit zo snel mogelijk online zetten.

Al bij al heb ik nog aardig wat bij te leren over deze prachtige insecten. De dagvlinders verdwijnen er bij in het niets als je de moeite neemt om verder te kijken dan het bruin/grijze uiterlijk dat je van ver ziet. De prachtigste tekeningen vind je bij de vliegende bloemen van de nacht, niet bij die van overdag.

Zo, dat was het weer. Ik heb gisteren geen foto’s gemaakt, dus zullen jullie het met dit tekstje moeten doen. Stijn heeft wel een aantal waarnemingsfoto’s van wat zeldzamere soorten of van twijfelgevallen. Deze gaan ook op waarnemingen.be komen


verse biogroentjes

Tyrr

www.tyrr.be

  • Comments(0)//blog.tyrr.be/#post3

Isotopolis

JNMPosted by Tyrr Sun, March 14, 2010 16:12:59
13 maart 2010
Op bezoek in Isotopolis met JNM
Een tweetal jaar geleden ben ik met de klas op bezoek geweest bij Isotopolis en dat was mij toen erg meegevallen. Aangezien JNM ook wel bezig is met kernenergie, leek het mij geen slecht idee om eens te gaan kijken wat er met het afval gebeurd.
Het oorspronkelijke plan was om in de voormiddag naar Isotopolis te gaan en in de namiddag Hades te bezoeken. Isotopolis is het bezoekerscentrum van Niras en Belgoproces over de berging van het radioactieve afval in België. Het is vooral gericht op het laag radioactief en kort levend afval (categorie A), maar de andere types (B en C) komen vanzelfsprekend ook aan bod. Hades is de naam van de ondergrondse berging van het hoog en of langlevend radioactief afval. Hier wordt echter gegraven op dit moment, dus enkel de bovengrondse tentoonstelling was te bezoeken. Aangezien die erg gelijklopend is qua inhoud met isotopolis, hebben we dit niet gedaan. Hopelijk volgend jaar!

In isotopolis hebben we eerst de tentoonstelling bezochte met een gids en daarna zijn we nog op het terrein geweest om te gaan kijken naar de berging van het categorie A afval.
Ik had gepland om om 13u30 te beginnen met de rondleiding en had op een uurtje of 2 gerekend. Dan konden we daarna nog een wandeling gaan maken in de buurt. Maar dat was zonder de gids en de interesse gerekend. Plotseling was het 17u en moesten we ons dus haasten om op tijd terug aan de poort te staan.
Zeker een aanrader om ook eens te bezoeken!

verse biogroentjes
Tyrr
www.tyrr.be

  • Comments(0)//blog.tyrr.be/#post2