Tyrr

Tyrr

Wat vind je hier

Na enkele blogs werd het hier wat stil, maar nu ik met permacultuur begonnen ben en mijn ouders een vakantiehuisje gaan beginnen, is dat het ideale moment om terug wat te beginnen bloggen. Dan kan er tenminste wat nuttigs vertelt worden.Wat ik vanavond gegeten heb, kan je misschien op facebook vinden, maar ik vrees zelfs daar niet ;)

Vliegende bloemen van de nacht

JNMPosted by Tyrr Fri, March 19, 2010 15:42:06

Wilrijk, 19-03-2010


Gisteren (18-3) eindelijk nog eens echt nachtvlinders/motten gaan vangen. Ik ben er vorig jaar een klein beetje mee begonnen. Af en toe eens een lamp buiten gezet en mij enkele uurtjes beziggehouden met het op naam brengen van allerhande soorten. In de winter werken lichtvallen niet zo goed en moet er met smeer gewerkt worden. Dit smeer is een mengseltje van allerhande sterk ruikende dingen. Standaard wordt er rode wijn gebruikt in combinatie met suiker, maar ook bier en fruit kunnen gebruikt worden. Voorlopig heb ik nog nooit zelf smeer gemaakt, maar moeilijk is het niet, dus dat gaat er waarschijnlijk wel eens van komen. Gisteren afgesproken met een paar studenten biologie en JNM'ers in de bio-tuin van de universiteit. In deze tuin hadden ze 2 lichtvallen opgezet (ja hoor, de motten overleven dit) en op een aantal bomen in het park hadden ze gesmeerd.


Half maart, nog erg vroeg op het jaar voor motten. De vangst was vrij uitgebreid voor de tijd van het jaar, maar als ik het vergelijk met wat ik thuis vang als ik een uurtje mijn val zet in de zomer was het stilletjes.

Op het smeer was het relatief drukker, maar hier enkel een beperkt aantal voorjaarssoorten. Erg veel wachtervlinders (Eupsilia transversa), dubbelstipvoorjaarsuilen (Perigrapha munda) en tweestreepvoorjaarsuilen (Orthosia cerasi).

Zelf heb ik geen lijstje bijgehouden, maar die ga ik er een van de komende dagen nog proberen bij te zetten als comment. Als je zo lang niet kan wachten, kan je ook gaan kijken op www.waarnemingen.be Stijn Baeten heeft wel een waarnemingenlijst bijgehouden en gaat dit zo snel mogelijk online zetten.

Al bij al heb ik nog aardig wat bij te leren over deze prachtige insecten. De dagvlinders verdwijnen er bij in het niets als je de moeite neemt om verder te kijken dan het bruin/grijze uiterlijk dat je van ver ziet. De prachtigste tekeningen vind je bij de vliegende bloemen van de nacht, niet bij die van overdag.

Zo, dat was het weer. Ik heb gisteren geen foto’s gemaakt, dus zullen jullie het met dit tekstje moeten doen. Stijn heeft wel een aantal waarnemingsfoto’s van wat zeldzamere soorten of van twijfelgevallen. Deze gaan ook op waarnemingen.be komen


verse biogroentjes

Tyrr

www.tyrr.be

  • Comments(0)//blog.tyrr.be/#post3