Tyrr

Tyrr

Wat vind je hier

Na enkele blogs werd het hier wat stil, maar nu ik met permacultuur begonnen ben en mijn ouders een vakantiehuisje gaan beginnen, is dat het ideale moment om terug wat te beginnen bloggen. Dan kan er tenminste wat nuttigs vertelt worden.Wat ik vanavond gegeten heb, kan je misschien op facebook vinden, maar ik vrees zelfs daar niet ;)

Eerste stapjes zijn gezet

Permacultuur probeerselsPosted by Tyrr Mon, October 08, 2012 21:06:38
Lang geleden dat er op deze blog nog wat verschenen is, maar ondertussen ben ik begonnen met wat permacultuur experimenten of probeersels.

En wat ik oa zou willen doen, is nu en dan wat delen met de wereld. Of die wereld dat wil lezen is zijn/haar zaak, maar ik heb het dan in elk geval beschikbaar gemaakt.

Ik ben vertrokken met een oud huis/schuur (onbewoonbaar) dat gebruikt wordt om wat spullen in op te slaan die geen geldelijke waarde meer hebben, maar af en toe misschien nog eens van pas kunnen komen. Inbreken heeft dan ook weinig zin, tenzij je wat fruitbakjes wilt komen pikken of wat oude schoolbankjes die we bij een opruiming van het stort hebben gered.

Achter het huis een groot grasland (voor een tuin op minder dan 100m van de kerk) dat voor zo lang ik weet altijd als hooilandje gebruikt. Geschat opp van de hooiland zal iets van 15are geweest zijn. De laatste jaren is het ook niet meer gemest geweest en op zandgrond met een watertafel in de zomer op ongeveer 3m diepte, zorgt dat voor een vrij arme grond.

Vorig jaar met 2 pleegbroertjes een kamp gegraven. Ongeveer 1m diep en ruwweg 2 bij 3m in oppervlakte. Momenteel wordt dit kamp gebruikt om grote tuinresten in kwijt te geraken. Op die manier komt er meer plantaardig materiaal in de bodem én ben ik er vanaf terwijl de put minder diep wordt. Ik heb er ook over gedacht om er een raised bed van te maken, maar het is te ver naar achteren en zou beter in zone 2 of 3 passen ipv groentjes te leveren.

Verder was ik ook al begonnen met het maken van een zuidgerichte 'duin'. Ongeveer 1m lang en momenteel op het hoogste punten een halve meter hoog en 3m breed. Op termijn gaat dat misschien nog wat hoger worden, maar enkel met zand waar ik geen blijf mee weet. Hoewel ik een erg droge locatie verwacht had aan de zuidkant (ook de enige kant langswaar de wind eraan kan), heeft het nagenoeg de hele zomer groen gestaan. Teveel regen misschien?

Verder was er nog niets gebeurd toen ik richting Freiburg im Breisgau vertrok, waar ik voor het eerst van permacultuur hoorde als zijnde een werkend systeem om aan eten te komen. Het opvullen van de put is pas begonnen toen ik al terug was, evenals de mesthoop waar ik mee begonnen ben en de wormenbak die ik van een oud bad gemaakt heb.

De groententuin ga ik deze winter aan beginnen aangezien ik graag met raised bed systeem zou willen werken en je dat best inzaaid op het moment dat het af is. Nu nog zaaien gaat niet goedkomen!

Meer over de mesthoop en de wormenbak en nog andere probeerseltjes later.

  • Comments(0)//blog.tyrr.be/#post6