Tyrr

Tyrr

Wat vind je hier

Na enkele blogs werd het hier wat stil, maar nu ik met permacultuur begonnen ben en mijn ouders een vakantiehuisje gaan beginnen, is dat het ideale moment om terug wat te beginnen bloggen. Dan kan er tenminste wat nuttigs vertelt worden.Wat ik vanavond gegeten heb, kan je misschien op facebook vinden, maar ik vrees zelfs daar niet ;)

Wormenbak

Permacultuur probeerselsPosted by Tyrr Mon, October 08, 2012 21:45:53
Ergens half september heb ik een oud bad 'gekocht' via LETS Mol. Thuis geleverd en al.

Aangezien de hoeveelheid bewerkt hout thuis beperkt is en ik geen zin noch geld heb om voor elk probeersel nieuw hout te kopen, heb ik eens rondgekeken. Ik vond een carport en een oude deur die enkele planken mist, maar die voorlopig nog stevig genoeg is om alles te dragen. Daar ben ik dus mee begonnen. Op de foto kan je het bad zien staan op de restanten van de deur. Als het goed werkt op die locatie, ga ik waarschijnlijk wel steviger materiaal zoeken. Waarschijnlijk ook een afdakje erboven maken zodat de afdekking wat gemakkelijker gaat.

Wat al een beetje zichtbaar is, is de eerste laag die in het bad ligt. Wat belangrijker is, is het leeglopen van het bad (en dus oogstbaarheid van de wormenthee) naar de linkerkant bij de opstelling. Net niet zichtbaar op de foto is de muur aan de rechterkant en de haag achter mij. Het is dus een erg beschutte locatie zonder sterke wind of rechtstreeks zonlicht.

Zoals ik hierboven al zei, wil ik het zo goedkoop mogelijk houden. Herbruiken wat er is en als de mooie internet plannetjes niet kunnen omdat daar bv speciaal doek voor nodig is, dan moet er maar iets anders verzonnen worden.

Om de functie van het doek, zijnde zorgen dat er geen vast materiaal door de afvoer gaat, te vervangen, heb ik er bakstenen opgelegd. Tussen de gleuven kan vocht naar buiten. Kijken of dat werkt.

Daarna heb ik van haksel een bodem gemaakt van ongeveer 5cm dik. Dit zorgt ervoor dat er daar relatief veel hout zit waar het vocht tussendoor kan, maar als er een worm te laag gaat, kan hij toch nog terug naar boven kruipen.

Helemaal aan de andere kant van de stenen heb ik een eerste 'nest' wormen gezet die ik samen met wat compost uit onze composthoog gehaald heb. Nu bijna een maand later leven er in elk geval nog wormen in, kijken wat het in het voorjaar geeft als de voortplanting van die beestjes wat beter gaat.

Onder het bad heb ik hooi gestoken dat niet meer goed was om als hooi voor de kippen te dienen.

Hopelijk zorgt dit voor wat isolatie naar de bodem toe.

Ook heb ik op de metalen golfplaten nog wat hooi gelegd om ook langs daar de temperatuursschommelingen tegen te gaan. Onder de afvoer moet op de foto nog een bakje komen om de wormenthee op te vangen. De syphon ed waren niet meer aanwezig, maar kunnen dus ook niet meer verstropt geraken door vast materiaal dat mogelijk toch meegenomen wordt.

  • Comments(1)//blog.tyrr.be/#post7