Tyrr

Tyrr

Wat vind je hier

Na enkele blogs werd het hier wat stil, maar nu ik met permacultuur begonnen ben en mijn ouders een vakantiehuisje gaan beginnen, is dat het ideale moment om terug wat te beginnen bloggen. Dan kan er tenminste wat nuttigs vertelt worden.Wat ik vanavond gegeten heb, kan je misschien op facebook vinden, maar ik vrees zelfs daar niet ;)

Wateropvang en Wadi

Permacultuur probeerselsPosted by Tyrr Fri, October 12, 2012 12:37:17
De eerste probeerseltjes in de permacultuur, daar hoort natuurlijk ook water bij. Ik denk niet dat het mogelijk is teveel zuiver water in voorraad te hebben. En waarom zou je een dakgoot dan gewoon rechtstreeks in de grond laten lopen als je dat ook kan opvangen. Het dak waarvan ik het water opvang was gelukkig niet aangesloten op de riolering, dus het was nog redelijk çava. Geen afvoer via het rioleringsstelsel. Lang leve de goeie ouwe tijd zeker?

Nu goed, water in de grond brengen op het laagste punt van je grond brengt voor jezelf weinig voordeel, dus heb ik er een vat tussen gezet. Ideaal is het nog niet, maar het is toch weer een paar 100l opslag dat ik kan gebruiken.

Het vat links in beeld vangt het water op van de volledige voorkant van het dak. Aan de achterkant is er een kleine regenwaterput die nog herstelt/vervangen moet worden en een klein dakje dat de kippen van drinkwater voorziet (meer hierover ergens in de toekomst). De wadi is nog zichtbaar als het zand ongeveer halfweg het gras en doet dus ook wat dienst als swale.

De steen die tegen de gevel staat is trouwens een restant waar ik nog geen bestemming voor gevonden heb van de kruidentuin die ik in het terras uitgebroken heb. Waarschijnlijk gaat die ergens in een bed terecht komen als stapsteen en als warmte vanger.

Nogmaals de hoek van het huis met vat en hier is de overloop van het vat al zichtbaar.

Op de volgende foto is het vat te zien als het helemaal vol is. Het grijze buisje is een overloop dat het water een beetje weg leidt van het vat zodat het op de schuin liggende steen valt die eronder ligt. Te zien op bovenstaande foto.

Een detail van de steen en het daaropvolgende gedeelte van de wadi is op volgende foto te zien. Het water loopt naar rechts van de steen. Met een stammetje van Amerikaanse vogelkers (ongeveer 5cm dik) heb ik daar een gootje gestampd. Gewoon een V vanaf de hoeken van de steen naar het afvoer kanaaltje dat ik op dezelfde manier heb gemaakt. de grijze streep zand is het afvoerkanaaltje, van de V is weinig te zien.

Op onderstaande foto zie je waar het kanaaltje toekomt. Tussen de coniferen (die er een van deze dagen aan gaan en dankzij Behaag Onze Kempen vervangen zullen worden door ander groen dat minder schadelijk is voor de grond en dat ook geen perenroest kan huisvesten) door komt het in een ondiepe kuil. Rechts op de foto stopt het ongeveer en is er een aarden wal gemaakt zodat het water langs die kant niet overloopt. Naar links is er echter een kanaaltje gegraven.

Dit kanaaltje zorgt ervoor dat water dat van de stenen (rechts) afloopt niet meteen op de straat (links) komt. Het is maar een 10cm diep, maar voorlopig heeft het nog niet overgelopen en het heeft toch al wat water te slikken gekregen. Onderaan in beeld zie je nog een stukje wal dat 'bergop' loopt, maar dit is laag genoeg zodat het water niet op de stenen zou komen als het te vol komt.

Al bij al is deze constructie tot nu toe meer dan genoeg gebleken om de overvloedige regen van de laatste weken op te vangen. Het vat en het eerste deel van de wadi waren net klaar toen het terug is beginnen regenen. Het stukje dat al eerder richting swale gaat, heb ik later bijgegraven omdat de wadi na die eerste zware regenval tot bijna aan de rand vol stond.

Moest het geheel overlopen, loopt het over de weg (dolomiet) in de gracht aan de overkant van de weg waar het dan nog altijd kan bezinken. Nodig is de wadi dus niet, maar ik wou het eens proberen en dan kan ik op de scheiding een houtkant zetten die iets meer water krijgt. De weg is overigens privé eigendom met recht van doorgang.

Als laatste nog een foto van de wadi vanop de straatkant.

  • Comments(0)//blog.tyrr.be/#post8