Tyrr

Tyrr

Wat vind je hier

Na enkele blogs werd het hier wat stil, maar nu ik met permacultuur begonnen ben en mijn ouders een vakantiehuisje gaan beginnen, is dat het ideale moment om terug wat te beginnen bloggen. Dan kan er tenminste wat nuttigs vertelt worden.Wat ik vanavond gegeten heb, kan je misschien op facebook vinden, maar ik vrees zelfs daar niet ;)

Op stap met de schapen van Kemp vzw

Permacultuur probeerselsPosted by Tyrr Sun, January 06, 2013 20:40:57
Niet iets dat ik zelf geprobeerd heb, maar het moet ergens komen en schapen houden valt het beste onder permacultuur (van de verschillende 'categorie├źn' die ik gebruik), dus steek ik het hier maar bij.

Vanmorgen dus meegegaan met de herders en helpers van Kemp vzw om hun ooien van de wei naar hun stal te halen. De eerste lammetjes worden in de loop van de komende week verwacht en dan is het handig als die niet te ver weg en uit de wind geboren kunnen worden.

Bij aankomst lagen er al 2 lammetjes in de wei. Te vroeg geboren en niet levensvatbaar. Natuurlijk niet plezant, maar het kan gebeuren.


Dit wees natuurlijk wel nog eens op het feit dat er nog meer ooien klaar stonden om te lammeren. Hoog tijd dus om de tocht aan te vatten, maar eerst nog selecteren. Door middel van verschillende kleuren bij de ram aan te brengen, is het voor de herders mogelijk om te herkennen welke ooi wanneer ongeveer moet lammeren.
De schapen werden dus in 2 groepen verdeelt. De ene naar de stal, de andere naar een frisse wei.

En dan zijn er 2 groepen, de blijvers staan op fris gras, de hoogzwangere kunnen vertrekken.


Op de foto zie je de schapen als ze in de dreef richting Prinsenpark aan het gaan zijn. We zijn dan ook met dit deel van de kudde (een 100tal schapen) door het Prinsenpark gegaan in de richting van Sas7.
Aan Sas 7 eventjes een pauze om de dames hun hoeven en onze voeten eventjes te laten rusten.

En dan weer voort, door de bossen van 'den atoom' richting Achterbos waar de stal staat.
In de stal werden de schapen dan nog eens verder verdeelt aangezien er een 2tal kleuren mee waren plus nog een aantal dieren die wat zwakker waren en dus wat extra voedzaam eten en een warm bedje wel konden gebruiken.

De eerste gezonde lammeren worden woensdag verwacht, hopeljk breid deze kudde dan stevig uit!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.